top of page
Zoeken

Waarom het uitvoeren van pleisterwerken in de winter niet zonder risico is

Bijgewerkt op: 6 okt. 2021
Pleisterwerken in de winter


Wie bezig is met een renovatie- of nieuwbouwproject wil dit niet maanden laten aanslepen. Toch houdt u er beter rekening mee dat het uitvoeren van pleisterwerken in de wintermaanden niet zonder risico is.


Welke problemen kunnen zich voordoen?


Een van de regels van bepleisteren is dat u dit beter niet doet wanneer het kouder is dan 5 graden Celsius. De reden hiervoor is dat gips zich op een andere manier gaat gedragen tijdens de afwerking wanneer de lucht onder een bepaalde temperatuur daalt. Nu zijn temperaturen rond de 5 à 6 graden geen zeldzame situatie in de winter, maar dat betekent wel dat het tijdens de nachten kan vriezen. En dan zit u met een probleem.

Wanneer u gips mengt met water voor het bepleisteren van bijvoorbeeld uw gevel, dan vormen deze twee substanties een bepaalde reactie. Wanneer het te koud is, dan vertraagt dit proces, wat de uitvoering van de werken bemoeilijkt. De verstoring van het droogproces en afbindproces zal er immers voor zorgen dat het gips geen mooie egale structuur meer zal aannemen en het ook moeilijk zal aanhechten aan de ondergrond. Het resultaat is een minder goede kwaliteit van de gipslaag en dus een mindere afwerking.


Hoe los ik dit probleem op?


Het enige wat u kunt doen wanneer het echt gaat vriezen is de pleisterwerken stilleggen of uitstellen. Zijn de pleisterwerken al uitgevoerd, maar is het gips nog niet droog, dan zal u de ruimte waarin de werken zijn uitgevoerd moeten verwarmen tot een minimum van 5 graden. Overdrijf echter niet met de verwarming van de ruimte en richt de verwarmingsbron ook niet rechtstreeks op het pleister. Tegelijk moet u er ook voor zorgen dat het vocht wordt afgegeven aan de lucht. Dat kan eventueel met een bouwdroger.


Schakel een professional in


Pleisterwerken uitvoeren in de winter is soms behelpen van dag tot dag, zeker wanneer u streeft naar een perfect eindresultaat. Daarom schakelt u het best een vakman in die kennis heeft van zaken, zoals De Kale Bezettingswerken in Antwerpen.

Vakman nodig in Antwerpen voor uw pleisterwerken? Vraag een offerte bij De Kale Bezettingswerken.

Comments


bottom of page